Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte de ”Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına saygı duymuyorum ve uymuyorum” demişti

2015’te ilk kez FETÖ dershanelerinin kapatılmasını ön gören yasayı iptal ederek AK Parti ile karşı karşıya gelen Anayasa Mahkemesi, Erdoğan’ın “Anayasa Mahkemesi’nin kararına saygı duymuyorum ve uymuyorum” sözlerine muhatap olmuştu.

İşte daha önce AK Parti ile Anayasa Mahkemesi arasında ihtilafa ve polemiklere yol açan o kararlar:

*13 Temmuz 2015: AK Parti hükümeti FETÖ ile mücadele kapsamında dershanelerin örgüte insan ve para kaynağı oluşturduğu gerekçesi ile dershanelerin kapatılmasını öngören kanun çıkarttı.
*Anayasa Mahkemesi 13 Temmuz 2015’te “dershanelerin kapatılmasını öngören” yasayı iptal etti. AK Parti hükümeti ile Anayasa Mahkemesi ilk kez karşı karşıya geldi.

*26 Şubat 2016’da MİT tırları davasında Anayasa Mahkemesi Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliyesine karar verdi.
*Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Can Dündar ve Erdem Gül” kararı sonrasında
“Anayasa Mahkemesi’nin kararına saygı duymuyorum, uymuyorum” dedi.

*11 Ocak 2018 FETÖ’den tutuklu Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın tahliye edilmesi kararı
*HDP milletvekili Meral Danış Beştaş hakkında verilen 3 ay hapis cezası sonrası “Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine” ilişkin verilen tazminat kararı.

*Gazeteci Deniz Yücel’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine dair karar.

*24 Temmuz 2019: Van gölünün kıyısına Cumhurbaşkanlığı köşkü yapılmasına ilişkin karar AYM tarafından iptal edildi.
*AK Parti hükümeti sonrasında TBMM’den yeni bir yasa çıkararak Ahlat’taki inşaatın devamını sağladı.

*26 Temmuz 2019: Barış Bildirisini imzalayan akademisyenler hakkında hak ihlali kararı verildi.

*25 Ekim 2019: 17-25 Aralık ve MİT tırlarına ilişkin getirilen yayın yasaklarına ilişkin aykırılık kararı

*29 Kasım 2019: 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında olağanüstü hal kapsamında çıkarılan bazı KHK’ları Anayasa’ya aykırı buldu. Devlet memurluğuna girişte, güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapılmasına ilişkin kararlar AYM tarafından iptal edildi.

*28 Mart 2020: Erdoğan ve AKP’ye hakaret içeren bir pankartı parti binasına astığı gerekçesi ile haklarında “kamu davası” açılan ÖDP’lilerin “ifade özgürlüğünün kısıtlandığına” dair AYM karara hükmetti.

*19 Haziran 2020: AYM, HDP eski genel başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP eski milletvekili Eren Erdem’in makul tutukluluk süresini aştıkları gerekçesi ile tahliyelerine karar verdi. Eren Erdem tahliye edildi, Selahattin Demirtaş başka bir suçtan tutuklandı.

*24 Temmuz 2020: AYM, yasaların Cumhurbaşkanı tarafından tarafından yayınlanan kararnamelerle değiştirilemeyeceğine hükmetti.

*11 Eylül 2020: Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununda yer alan, “şehirlerarası karayollarında gösteri düzenlenemez” hükmü AYM tarafından iptal edildi.
*Karar sonrası dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile AYM Başkanı Zühtü Arslan arasında polemik başladı.

*17 Eylül 2020: MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet Gazetesi’ne verdiği iddiasıyla yargılanan Enis Berberoğlu’nun aldığı 5 yıl 10 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onaylandı. Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürüldü.
Berberoğlu’nun “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” , “Kişi güvenliği ve hürriyeti hakkının” ihlal edildiğine AYM tarafından oy birliği ile karar verildi. Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin karar, AYM’nin bu kararı ile iptal edilmiş oldu.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir