Bundesbank: Alman ekonomisindeki zayıflık devam ediyor

Almanya Ekonomisinin Belirsiz Geleceği Devam Ediyor

Bundesbank tarafından yayımlanan ocak ayı raporu, Alman ekonomisinin geleceğinin belirsizliğini koruduğunu belirtti ve 2024’ün dördüncü çeyreğinde ekonominin zayıf kaldığını açıkladı.

Rapora göre, geçen yılın son çeyreğinde gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 0,1 düştüğü aktarıldı ve 2025’in ilk çeyreğinde de durgunluktan kurtulmanın zor olduğu vurgulandı.

Zayıf imalat sektörü ve hane halkı harcamalarını baskılayan belirsizliklerin ekonomide durgunluğa neden olduğu belirtilen raporda, Almanya’da Avrupa Birliği uyumlu yıllık enflasyonun Aralık 2024’te yüzde 2,8’e çıktığı hatırlatıldı.

Raporda, enflasyonun başlangıçta yüksek olması muhtemelken ilerleyen aylarda ılımlı hale gelmesinin beklendiği ifade edildi. Sanayideki süregelen sorunların da ekonomide büyümeyi zorlaştırdığı belirtildi ve Alman sanayisinin rekabet gücünün azaldığına dikkat çekildi.

  • Almanya Ekonomisi Art Arda İki Yıl Küçüldü

Alman ekonomisi, Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların etkisiyle geçen yıl art arda ikinci kez küçülme yaşadı. Ülkenin mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH’si 2024 yılının tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi ve en son 2002-2003 döneminde iki yıl art arda küçülme gösterdi.

  • 2025’in İlk Çeyreğinde Daralma Devam Ederse Teknik Resesyona Girilebilir

Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,1 küçülen Alman ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde de daralması halinde teknik resesyona girecek. Ifo’nun büyüme tahmininde yaşanan düşüşün yanı sıra Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) büyüme beklentilerini de düşürmesi, ekonomideki zorlukları gösteriyor.

Ülke ekonomisi, enflasyon, enerji fiyatları, yatırımların azalması, dış talepteki zayıflık ve yüksek faiz oranları gibi nedenlerle daralırken, Almanya G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke olmuştu. Eğer bu yıl da küçülürse, G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke konumunu sürdürecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir