31 Ocak 2025

Hemsin Haberler – Güncel ve Doğru Haberlerle Yanınızda

Ekonomi, spor, teknoloji ve magazin dünyasında en yeni ve güvenilir haberler için Hemsin Haberler her an yanınızda!

Marketlerden toplatılıyor! Sevilen baharatta kanserojen gaz tespit edildi

Türkiye'den İsviçre'ye gönderilen öğütülmüş kakule tozlarında yüksek miktarda etilen oksit bulundu. Gıdaları sterilize etmek amacıyla kullanılan baharat, kanserojen etkisi nedeniyle Türkiye'de ve Avrupa ülkelerinde yasaklanmış durumda. Türkiye'de kakule üretiminin olmaması, sağlığa zararlı baharatın ülkeye gerekli kontroller yapılmadan girdiğini ortaya çıkardı.

AB, Türkiye’den İsviçre’ye Kakule Tozunda Etilen Oksit Kalıntısı Bildirdi

Avrupa Birliği (AB), 24 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’den İsviçre’ye gönderilen öğütülmüş kakule tozunda yüksek miktarda etilen oksit kalıntısına rastlandığını belirtti.

Gıda Bülteni’nin raporuna göre; marketlerde satılan ürünler üzerinde yapılan analizde, kakule tozunun kilogramında 1,5 ile 0,48 miligram etilen oksit tespit edildi. Bu miktar, kilogramda 0,1 miligram olan tolere edilebilir limiti aşarak yüksek oranda bulundu. Bu nedenle, söz konusu ürünler için toplatma ve satış yasağı kararı alındı.

RASFF sistemi üzerinden yapılan bildirimde, İsviçre’de satışa sunulan zararlı ürünün Türkiye’den ihraç edildiği belirtilirken, Türkiye’nin kakule üretiminin yapıldığı ülkeler arasında olmaması şaşkınlık yarattı.

ZEHİRLİ BAHARAT TÜRKİYE’YE NASIL GİRDİ?

Anavatanı Hindistan olan ve zencefiller ailesine ait kakule baharatı, Türkiye’de üretim yapılmamaktadır. Ancak son yıllarda antioksidan etkisi nedeniyle talebin arttığı bu baharata olan ilgi, Türk firmalarının dikkatini çekebilir. Avrupa’ya gönderilen yüksek etilen oksit içeren baharat sevkiyatının hangi firma tarafından yapıldığı belirsiz olsa da, İsviçre’ye ulaşan ve yasa dışı miktarda etilen oksit içeren baharatların Türkiye’ye ithal edilmiş olabileceği düşünülmektedir.

KANSEROJEN MADDELER ARASINDA ÜST SIRALARDA

Kakule, antioksidan etkisi nedeniyle son yıllarda kansere karşı savaşta önerilen ürünler arasında yer almaktadır. Ancak yasal sınırın üzerinde etilen oksit içermesi sebebiyle, bu baharat kanserojen bir madde olabilir ve insan sağlığını tehlikeye atabilir. Avrupa Birliği, bu nedenle 2022’de gıda kodeksinde değişiklik yaparak, etilen oksit için tolere edilebilir limit değerini sıfıra çekmiş ve gıdalardaki etilen oksit kalıntısını yasaklamıştı.

TÜRKİYE’DE 2023 YILINDA YASAKLANDI

Etilen oksite yönelik yasak, 2020 yılında Hindistan’dan Avrupa’ya gönderilen susam tohumlarında ölçülen etilen oksit kalıntılarıyla gündeme gelmişti. Ayrıca, Almanya’da gıdalarda etilen oksit kullanımı uzun yıllardır yasaklıdır. Türkiye de 2023 yılında yönetmelik değişikliği ile, gıda katkı maddelerinde etilen oksitin sterilizasyon amacıyla kullanımını yasakladı.